9-15 Ekim Haftanın Özeti

Dünya’da ki Korkunç Yetim Gerçeği

İnsanoğlunun var olduğu günden bu yana yeryüzünün en masum bireyleri çocuklarlardır. Dünyanın farklı bölgelerinde gerçekleşen krizlerden, savaşlardan, işgallerden, sömürülerden en çok etkilenen kesimdir çocuklar. 7 milyarı aşan dünya nüfusunun 2,2 milyarını oluşturan çocuk nüfusunun 143 ila 210 milyonu yetimdir. Araştırmalara ve raporlara göre birçok ülkede devam eden savaşlar, çatışmalar, kuraklık, salgın hastalıklar ve kıtlık gibi nedenlerle her gün 10 bine yakın çocuk öksüz ve yetim kalırken, her yıl 3,5 milyon civarında öksüz ve yetim nüfusunun ortaya çıktığına işaret ediyor. Türkiye’de bulunan anne/babası vefat etmiş yetim/öksüz çocuk sayısı 200 bin civarı olup bunların sadece 40 bini Aile Bakanlığı ve Sivil Toplum Kuruluşları tarafından himaye altına alınmıştır.

Dünya’da çocukların en çok yetim kaldığı Afganistan, Suriye, Arakan, Bosna-Hersek, Çad, Filistin, Haiti, Irak, Lübnan, Moro, Patani, Somali ve Sudan gibi ülkeleri göz önüne aldığımız zaman ortaya trajedik bir durum çıkmaktadır. Bütün bu ülkeler ya kalkınma adı altında Avrupa devletlerinin sömürüsü altında, yada özgürlük vaadi ile Avrupa devletleri tarafından işgal edilmiştir. Süper güç olarak adlandırılan devletlerin durduk yere çeşitli bölgelerde  savaş çıkardığı bir dönemden geçiyoruz. Zulümler silsilesi devam ediyor.  Ülkelerinde özgürce yaşamaya, ibadet etmeye çalışan insanların maruz kaldığı  ortamı hepimiz biliyoruz. Batının yetim konusunda iki yüzlü olmasının bir ispati olarak da Avrupa’ya sığınmacı olarak gelen çocuk sayısının 200 bin olduğu ve 10 binden fazla çocuğun Avrupa ülkelerinde kaybolduğu biliniyor. UNICEF’in yayımladığı istatistiklere göre ise 2015 yılında 5 yaşının altındaki 5,9 milyon çocuk savaş, hastalık, ilaç ve beslenme yetersizliği gibi sebeplerle hayatını kaybetti.

Yukarıdaki rakamlar bir de çocukların genel olarak maruz kaldıkları zorlu yaşam koşullarıyla birleştiğinde manzara daha da ürkütücü bir hâl alıyor. Maalesef dünyanın dört bir yanında milyonlarca çocuk aile içi şiddet, ihmal, fiziksel ya da psikolojik cezalandırma, duygusal ve cinsel taciz gibi durumlarla karşı karşıya. Yetim ya da kimsesiz olmak ise istismara karşı çok daha korunmasız olmak anlamına geliyor. Yapılan bölgesel araştırmalar belli bir yaşa kadar devlet kurumlarının bakımında büyüdükten sonra hayata atılan kimsesiz çocuklar arasında intihara başvurma, fuhuş ve tehlikeli suç örgütlerine sürüklenme oranlarının fazlalığına dikkat çekiyor.

Yetimleri Bekleyen Temel Tehlikeler

Yetimlerin karşı karşıya kaldığı temel tehlikelerin başında insan kaçakçılığı, evlatlık verilme, çocuk askerliği, çocuk işçiliği, organ mafyası, misyonerlik, suça karışma, madde bağımlılığı gibi olumsuzluklar gelmektedir. Bahsi geçen tehlikeler çok yüksek rakamlara ulaşmaktadır.

Dünya genelinde 300 binden fazla çocuğun işgal ve savaşların olduğu bölgelerde aktif olarak çatışmalarda yer aldığı ifade ediliyor.

Uluslar arası araştırma örgütlerinin raporuna göre, dünya genelinde 168 milyon çocuk işçisi var, ve bunların çoğunluğu yetim çocuklar. Fuhuş, insan kaçakçılarının çocukları yönlendirdikleri insanlık dışı sektörlerin başında gelmektedir. Brezilya’da hâlihazırda 200 ila 500.000 arasında çocuğun fuhuş sektöründe çalıştırıldığı tahmin edilmektedir. Dünya fuhuş mafyasının en yüksek oranda çocuk kaçırdığı ülkelerin başında Kamboçya gelmektedir. Tayland, Meksika ve Hindistan da fuhuş sektörüne kaynaklık eden başlıca ülkeler arasındadır. Son olarak coğrafi konumu itibariyle Türkiye insan ticaretinde hedef ülke durumunda, ve acil olarak alınacak önemler arasında bu transit geçişlerin engellenmesi gelmektedir.

Yetimler İçin Neler Yapıyoruz?

Suriye, Filistin, Doğu Türkistan gibi savaş ve işgal bölgelerindeki yetim çalışmalarımızı mülteci kamplarında ve savaşın etkisinin devam ettiği bölgelerde yetimleri kendi kültürlerinden, ortamlarından ayırmadan yürütmekteyiz. Savaşın güvensiz ortamında yetim kalmış çocukları öncelikli olarak sağlık ve gıda ihtiyaçlarını gidermenin dışında onlar için güvenli ortamlar oluşturuyoruz. Bununla ilgili olarak 2015 yılında Hatay Reyhanlı’da bulunan Şehit Bahattin Yıldız Yetim Misafirhanesi kurmuş bulunmaktayız. Avrasya Vakfı yetimlerin barınma dışında gelecekte topluma faydalı birer birey olmaları için psikolojik destek ve eğitim çalışmaları yürütmektedir. Avrasya Vakfı çalışmaları arasında Yetimlere büyük önem vermekte ve aile bireylerinden biri sağ ise onların yanına, yoksa da temin ettiğimiz güvenilir ortamlara nakillerini sağlayarak maddi ve manevi destekle yetimlerimizi güvence altına almaktadır.

Cevap Yazın