2-8 Ekim Haftanın Özeti

Filistin ve İsrailli Kadınlar Barış İçin Yürüyor

Bize yıllardır anlatılan sadece savaşın barışı getirebileceğiydi. Artık buna inanmıyoruz. Bunun doğru olmadığı kanıtlandı.

Filistinli ve israilli’ler barış mesajlarını yöneticilere ve dünyaya duyurmak için birlikte çalışıyor: “İlk defa kadınlar seslerini yükseltiyor ve barış istiyor. Çünkü buna ihtiyaçları var. Kendi ülkelerinin geleceği için barışa ihtiyaçları var. Filistin ve İsrailli kadınlar barış için birlikte yürüyor. Batı Şeria’nın Eriha kentinde Ürdün sınırı yakınlarında yaklaşık 5 bin kişi İsrail-Filistin sorunun çözümü için mesajlar verdi.

İsrail’in farklı noktalarından geçtiğimiz ay yürüyüşe geçen kadınların son durağı İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Kudüs’teki rezidansı olacak.

Çin: “Uygur Türklerine Evinizdeki Kur’an ve Seccadeleri Teslim Edin Emri!”

Çin Hükümetinin, Uygur Türklerine yönelik baskıcı uygulamalarına bir yenisi eklendi. Bir sivil toplum örgütü olan Radio Free Asia’nın bölgeden kaynaklara dayandırdığı haberine göre Çinli yetkililer, Uygur Türklerini Kur’an-ı Kerim ve seccadelerini teslim etmeye zorluyor. Teslim etmeyenlerin ağır cezalar alacağı ifade ediliyor. Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan bir Kazak, “Yetkililer köylerde, kasabalarda Kur’anları ve seccadeleri topluyor. Her evde bir Kur’an ve seccade var” dedi.

CEZASI AĞIR

Radio Free Asia’ya konuşan Dünya Uygur Kongresi’nin sürgündeki lideri Dilşat Raşit, “Her etnik Uygur’un, Kur’anlar ve seccadeler dahil İslam’la bağlantılı, dini semboller taşıyan her nesneyi teslim etmesi yönünde bildirim aldık. Bunların gönüllü olarak verilmesi gerekiyor. Eğer yetkililer kendileri bulursa ağır cezalar olacak” dedi. Raşit, Çin polisinin duyuruları sosyal medya üzerinden yaptığını da ifade etti.

Çin, geçtiğimiz aylarda da Uygur Türklerinin Müslüman isimlerini taşımasını yasaklamıştı. Buna göre ‘sakıncalı’ bulunan isimlerden bir liste oluşturulmuş ve bu isimleri taşıyan kişilerden adlarını değiştirmeleri istenmişti.

Türkiye’nin Suriye sınırında askeri hareketlilik sürüyor.

İdlib’deki çatışmasızlık bölgesine gerçekleştirilecek intikal kapsamında, Hatay’a gelen çok sayıda zırhlı personel taşıyıcı ile obüs de Reyhanlı sınırına kon

Mutabakata göre, Türkiye’nin İdlib’de çatışmasızlık bölgesinin sınırlarını teşkil eden güvenlikli bölgelerde kontrol ve gözlem noktaları oluşturarak asker konuşlandırması kararlaştırılmıştı

Gözlemci kuvvetin asli görevi, rejim ve muhalefet arasında çatışma yaşanmasını engellemek ve olası ateşkes ihlallerini izlemek olarak tanımlanmıştı.

Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib’deki çatışmasızlık bölgesine intikalle ilgili, “Amacımız, çatışmaları tamamen önlemek ve siyasi süreci kolaylaştırmak. Astana bir yerde güven artırıcı önlemler için çatışmaların durdurulması, bitirilmesi için bir platform ama amacımız şimdi Cenevre sürecini canlandırmak.” dedi.

Cevap Yazın